Rusia vs Google! Kremlinul pregateste Sputnik: propriul motor de cautare, controlat de stat 

Numele Sputnik are deja rezonanta. Iar rusii vor sa se foloseasca de el pentru un nou proiect ce ar putea costa 20 de milioane de dolari. Compania rusa de stat Rostelecom vrea sa lanseze un nou motor de cautare, care sa poarte numele primului satelit artificial lansat in spatiu.

Motorul de cautare Sputnik ar trebui sa fie gata la inceputul lui 2014 si sa concureze cu Google sau Yandex, al 4-lea motor de cautare din lume, care genereaza peste 60% din traficul de cautare in Rusia. Momentan, Yandex si-a cam pierdut din popularitate, dupa ce co-fondatorul sau, Ilya Segalovici, a murit de cancer anul trecut.

Momentul lansarii lui Sputnik pare oportun, de vreme ce Google are o acoperire de doar 25% din piata ruseasca. Insa motorul de cautare controlat de stat are parte de critici chiar din faza de proiect. Majoritatea se refera la controlul de stat si eventuala cenzura la care ar putea fi supuse cautarile.

Nu vom filtra deloc continutul discutabil, vom oferi doar protectie anti-malware"

Ideea unui motor de cautare public (a se citi de stat) a aparut inca din 2008, dupa razboiul cu Georgia. “Informatiile disponibile in rezultatele cautarilor clasice nu corespundeau intotdeauna cu faptele reale sau oficiale, desi aveau un impact major”, a declarat deputatul din Duma de Stat Ilya Ponomarev, pentru publicatia Vedomosti. Rostelecom va incerca sa dezvolte proiectul Sputnik cu ajutorul programatorilor atrasi de la motoarele de cautare concurente, in special rusi mutati in Silicon Valley sau cei care lucreaza acum pentru Google.

Creatorii proiectului Sputnik au dat asigurari ca nu vor altera rezultatele cautarilor, dar presa e sceptica: “Nu vom filtra deloc continutul discutabil. Utilizatorii vor fi doar protejati impotriva virusilor sau a amenintarilor malware obisnuite, la fel cum face si concurenta”, promit oficialii rusi. Nemtii de la Spiegel nu sunt convinsi ca rusii se vor si tine de promisiune. Kremlinul nu vrea ca Yandex sa cada in mainile occidentalilor. In acelasi timp, Rusia, care are cea mai mare baza de utilizatori de internet din Europa, a crescut controlul de stat in online, mai spun nemtii, care se indoiesc ca noul Sputnik va avea un succes imediat.

,

Citeste si:

Loading...

Friend's Activity