Ρωγμές στο "AAA" της Φινλανδίας

Η εικόνα της Φινλανδίας ως μιας όασης δημοσιονομικής αγνότητας σε μια οικονομικά άσωτη Ευρώπη έχει αρχίσει να αλλοιώνεται, με πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται αν μπορεί να διατηρήσει την αξιολόγηση “AAA”.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της χώρας με “AAA”, αλλά προειδοποίησε ότι μπορεί να την υποβαθμίσει στο μέλλον σε περίπτωση που δεν καταφέρει “να αντιμετωπίσει την τάση για μείωση της δυνητικής ανάπτυξης”.

Η σκανδιναβική χώρα υπερηφανεύεται για την σφιχτή δημοσιονομική της πολιτική, χάρη στην οποία δεν έχει παραβιάσει ποτέ τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει παραμείνει κάτω από το 3% και το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ, όπως ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική έχει επιτρέψει στην Φινλανδία να παραμείνει η μόνη χώρα της ευρωζώνης με αξιολόγηση “AAA” και σταθερό outlook και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, S&P, Moody’s και Fitch.

Η Φινλανδία έχασε την ανώτατη αξιολόγηση τη δεκαετία του 1990, αλλά την ξανακέρδισε το 2002.
Ωστόσο αρκετοί οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον η Φινλανδία είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν κάποτε.

"Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν καθυστερήσει" προειδοποίησε o Aki Kangasharju, επικεφαλής οικονομολόγος στην Nordea Bank Finland, λέγοντας στο AFP ότι κατά τη γνώμη του η Φινλανδία δεν αξίζει πια το “AAA”.

"Η βιομηχανική βάση της χώρας έχει καταρρεύσει όπως ποτέ στο παρελθόν και η παράδοση της πολιτικής συναίνεσης έχει καταρρεύσει" σημείωσε.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, δύο βασικοί πυλώνες της φινλανδικής οικονομίας, η ξυλεία και η τεχνολογία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.

Η πτώση στην ζήτηση χαρτιού, που έχει προκληθεί από την στροφή στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, έχει οδηγήσει σε λουκέτο πολλά εργοστάσια.

Εν τω μεταξύ η δραματική εκθρόνιση της Nokia από την θέση του ηγέτη της κινητής τηλεφωνίας έχει διακόψει το momentum σε έναν τομέα που αποτελούσε κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης για πολλά χρόνια.

Οι εξαγωγές της Φινλανδίας παρέμειναν το 2012 στάσιμες, την ώρα που οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,5%.

"Δεν υπάρχει κάποιος τομέας που θα αποτελέσει ατμομηχανή της ανάπτυξης" ανέφερε ο αναλυτής της Fitch, Εnam Ahmed.

Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί το 2013 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά από ύφεση 0,8% το 2012.

Σχετικά άρθρα

  • Με τις δημοπρασίες στα υψηλά ημέρας ο ΓΔ

    Το ΧΑ ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις μετά τις 13.36 "φόρεσε μόνιμα τα κόκκινα" για να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο μετά τις 16.44. Πτώση 9,76% για την Πειραιώς. Απώλειες για ΕΕΕ. ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ. Άνοδος για ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.
  • Τράπεζες: «Ορόσημο» το placement σε Πειραιώς

    (upd) Πώς κινητοποιήθηκε «φρέσκο» χρήμα €494 εκατ. Η προεργασία από Πειραιώς, Deutsche και JP Morgan. Tο «ανθεκτικό» story που έγινε «καυτό». Συμμετοχή από ισχυρά ονόματα και pension funds των ΗΠΑ. Με discount 16,7% η συναλλαγή.
  • Τρελαίνει κόσμο ο ενιαίος φόρος ακινήτων

    Ανοικτή πρόσκληση Στουρνάρα στους βουλευτές της Ν.Δ. για ενημέρωση. Σε κατάσταση νευρικής κρίσης οι φορολογούμενοι. Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι αγρότες. Προσωπικές ιστορίες μαρτυρούν τα ευτράπελα. Πρώτη υποχώρηση του ΥΠΟΙΚ στις... στάνες.
Loading...

Friend's Activity