Προσφυγή Λαυρεντιάδη στο ΣτΕ

Προσφυγή κατά 12 προστίμων, συνολικού ύψους 135.000 ευρώ που του έχουν επιβληθεί με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος κατέθεσε στο ΣτΕ ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των ύποπτων δανείων της Proton Bank Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος κρατείται στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού στην αίτηση που κατέθεσε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο υποστηρίζει ότι η επίμαχη απόφαση είναι παράνομη αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Αιτία για την επιβολή των προστίμων απετέλεσε πόρισμα ειδικού ελέγχου που διενεργήθηκε από τη διεύθυνση εποπτείας πιστωτικού συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Σύμφωνα με το πόρισμα ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ως πρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Proton άσκησε ανεπαρκή εποπτεία επί των υπαλλήλων, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών της επίμαχης Τράπεζας, με αποτέλεσμα την πλημμελή εφαρμογή των υποχρεώσεων της που απορρέουν από την τραπεζική νομοθεσία.

Στην προσφυγή του ο επιχειρηματίας υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η απόφαση για στην επιβολή των προστίμων είναι παράνομη και αντισυνταγματική καθώς δεν εκλήθη προς παροχή εξηγήσεων στη δημόσια συνεδρίαση της επιτροπής πιστωτικών και ασφαλιστικών θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος .

Συν τοις άλλοις, όπως υποστηρίζει, η επιτροπή δεν είχε συγκροτηθεί νομίμως καθώς συμμετείχαν έξι διευθυντές της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι εκ της θέσεως τους δεν έχουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, όπως επιβάλλει το άρθρο 130 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια η επιτροπή που επέβαλε τα πρόστιμα δεν έχει τα «εχέγγυα της ανεξαρτησίας».

Σχετικά άρθρα

  • ΧΑ: Έχει... χιούμορ ο Γενικός Δείκτης

    Κυριολεκτικά παρά... τρίχα δεν επιτεύχθηκε κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Πονταρίσματα σε τράπεζες, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Ισχυρά Κέρδη για ΕΥΔΑΠ. Πτώση για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Ενισχυμένος ο τζίρος.
  • Το τελικό σχέδιο για τα αγροτεμάχια

    Πώς θα φορολογηθούν οικόπεδα και αγροτεμάχια με το νέο φόρο ακινήτων. Η τελική εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών. Οι πίνακες με τους συντελεστές υπολογισμού της επιβάρυνσης. Τι ισχύει για εκτός σχεδίου. Πώς επηρεάζει η απόσταση από τη θάλασσα.
  • «Μαύρη Δευτέρα» για την ελληνική οικονομία

    Για «ύποπτο» ρόλο της τρόικας και ανεξήγητη αδράνεια της κυβέρνησης μιλούν ανοικτά βιομήχανοι μετά και την απόφαση αποχώρησης του ιστορικού ομίλου. Τα σχέδια αλλαγής ηγεσίας και «γραμμής» στο ΣΕΒ και ο κίνδυνος «αποβιομηχάνισης».
Loading...

Friend's Activity