Η τρόικα παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα

Σε νομική γνωμοδότηση του γερμανού πανεπιστημιακού καθηγητή Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο κατ` εντολή του αυστριακού Επιμελητηρίου Εργαζομένων, της Ομοσπονδίας Αυστριακών Συνδικάτων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, υποστηρίζεται ότι κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δηλαδή την ΕΚΤ και την Κομισιόν, που συμμετέχουν στην τρόικα, συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια συνιστούν παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, με δεδομένο ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ιδιαίτερα επικριτική είναι η έκθεση γερμανού νομικού έναντι της Τρόικας και των μέτρων λιτότητας που αυτή υπαγορεύει. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η Τρόικα πραγματοποίησε υπερβολικές (δυσανάλογες) παρεμβάσεις στο εργασιακό δίκαιο και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μειώσεις μισθών παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης, ενώ άλλες δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα παραβιάζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην κοινωνική ασφάλεια και την ιδιοκτησία. Παρεμβάσεις, όπως οι περικοπές των κατώτατων μισθών, η εφαρμογή των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και οι περικοπές στο σύστημα υγείας δεν καλύπτονται νομικά από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αναφέρεται στην έκθεση, ενώ σε όλα αυτά δεν υπήρχε επαρκής συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο γερμανός καθηγητής εκτιμά ότι θα μπορούσε να έχει επιτυχή έκβαση μια προσφυγή ακύρωσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με αντικείμενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράβαση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων. Μάλιστα η προσφυγή θα μπορούσε να έχει επιτυχία ιδίως αν την ασκούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Σχετικά άρθρα

  • ΧΑ: Πού... ποντάρουν οι επενδυτές

    Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για την επόμενη εβδομάδα μετά τον καταιγισμό των αποτελεσμάτων τριμήνου, την αναβάθμιση από Moody's, την υποβάθμιση από MSCI και παρά την εμπλοκή με την τρόικα. Το «χτίσιμο θέσεων» από ισχυρά χέρια και η διασπορά του ενδιαφέροντος. Τα στατιστικά.
  • Moody's: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε Caa3 από C

    Σε Caa3 αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας η Moody's, θέτοντας σταθερό outlook. Η δημοσιονομική προσαρμογή, οι μεταρρυθμίσεις και η μείωση του κόστους δανεισμού οδήγησαν στην απόφαση. Βλέπει ύφεση 0,5% του ΑΕΠ το 2014, αλλά ανάπτυξη το 2015.
  • Πιέζει η τρόικα για πλειστηριασμούς-απολύσεις

    Μετά το Eurogroup η τελική μάχη για τη συμφωνία. Καθυσυχάζει η κυβέρνηση, αλλά τρέχει να κλείσει τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. Ευρεία σύσκεψη το Σάββατο στο Μαξίμου. "Ανοιχτά μια σειρά από ζητήματα, θέλει δουλειά", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
Loading...

Friend's Activity